های اکسپرت سامانه مشاوره آنلاین

اختلال آلیس در سرزمین عجایب ؛ سندرومی نادر و عجیب

اختلال آلیس در سرزمین عجایب

سندروم آلیس در سرزمین عجایب اختلالی نادر است که باعث می‌شود فرد مبتلا در دید و ادراک محیط اطرافش دچار توهم شود. کسانی که به این مشکل دچار هستند، گاهی خودشان را بزرگتر یا کوچکتر از حقیقت می‌بینند. تشخیص فاصله‌های واقعی اشیا هم برای این افراد دشوار می‌شود. برای نمونه ممکن است که یک شئ که دورتر از فرد قرار دارد، به چشم او نزدیکتر دیده شود. این مشکلات به بینایی و مغز فرد مربوط نیستند. ریشه مشکل در کجاست؟ با ما همراه باشید تا برایتان بیشتر بگوییم.

اختلال آلیس در سرزمین عجایب چیست؟

اختلال آلیس در سرزمین عجایب

همان‌طور که پیش‌تر هم گفته شد، این سندروم در نتیجه بروز مشکلی در بینایی یا مغز رخ نمی‌دهد بلکه نتیجه تغییراتی است که طی آن ادراک مغز نسبت به محیطش عوض می‌شود. سندروم آلیس می‌تواند حس بینایی، شنوایی و لامسه را تحت‌تاثیر خود قرار بدهد. حتی ممکن است که فرد نسبت به تشخیص زمان هم دچار مشکل شود. برای نمونه، فرد فکر می‌کند که زمان زودتر یا کندتر از حالت واقعی می‌گذرد.

معمولا با ورود به سنین بزرگسالی اختلال آلیس هم بهبود پیدا می‌کند اما در برخی از افراد در سنین بزرگسالی هم دیده می‌شود. سندروم آلیس در سرزمین عجایب نخستین‌بار از سوی روانشناسی انگلیسی به نام جان تاد (John Todd) مطرح شد. برای همین به آن علاوه بر اختلال آلیس در سرزمین عجایب ، سندروم تاد هم گفته می‌شود. او دریافته بود که نشانه‌ها و علائم این اختلال بسیار به رویدادهایی شباهت دارد که آلیس در داستان معروف آلیس در سرزمین عجایب نوشته لوئیس کارول تجربه می‌کند.

اختلال آلیس در سرزمین عجایب چطور نمود پیدا می‌کند؟

این اختلال به شکل‌های مختلف برای هرکس نمود پیدا می‌کند. علائم و عارضه‌هایی که در هر فرد دیده می‌شود، به‌طور کامل می‌تواند متفاوت با فردی دیگر باشد. ممکن است که حالاتی که به واسطه اختلال آلیس در هر فرد رخ می‌دهد، حدود چند دقیقه تا نیم ساعت طول بکشد.

از علائم این مشکل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

میگرن

افراد مبتلا به اختلال آلیس در سرزمین عجایب بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به میگرن هستند. درباره اینکه چرا میگرن در این اختلال ظاهر می‌شود، بحث‌هایی وجود دارد. برخی از متخصصان معتقدند که اختلال آلیس در سرزمین عجایب از زیرمجموعه‌های میگرن است و بعضی‌ها هم بر این باورند که این اختلال از نشانه‌های نخست ابتلا به سردردهای میگرنی است.

اعوجاج اندازه‌ها

یکی از نشانه‌های سندروم آلیس این است که فرد مبتلا اشیا و بدن خود را کوچک‌تر از اندازه واقعی می‌بیند. یکی دیگر از نشانه‌های اختلال آلیس در سرزمین عجایب هم این است که فرد خودش و محیط را بزرگ‌تر از واقعیت می‌بیند. یعنی اندازه‌ها در این سندروم در ذهن فرد به‌هم می‌ریزند.

اعوجاج ادراکی

یکی دیگر از نشانه‌های اعوجاج ادراکی این است که فرد احساس می‌کند که اشیای محیط نزدیک‌تر از فاصله واقعی‌شان به او قرار گرفته‌اند. عکس این حالت هم وجود دارد؛ یعنی حالتی که فرد مبتلا فکر می‌کند که اشیای محیط دورتر از فاصله واقعی‌شان نسبت به او قرار دارند.

درک اشتباه از زمان

بعضی از مبتلایان به اختلال آلیس در سرزمین عجایب نمی‌توانند درک درستی نسبت به زمان داشته باشند. به‌عبارت دقیق‌تر، این افراد فکر می‌کنند که زمان زودتر یا دیرتر از واقعیتش می‌گذرد.

درک اشتباه از صداها و اصوات

مبتلایان به اختلال آلیس در سرزمین عجایب در درک اصوات هم گاهی دچار مشکل می‌شوند. برای نمونه، امکان دارد که صداهای بلند را کم و کوتاه بشنوند و صداهای آهسته در گوششان به بلندی شنیده شود.

بی‌اختیاری ماهیچه‌ها

گاهی هم مبتلایان به این سندروم کنترل ماهیچه‌هایشان را از دست می‌دهند و طوری می‌شود که انگار حرکت و تکان‌دادن عضلات بدن در دست خودشان نیست.

دلیل ابتلا به اختلال آلیس در سرزمین عجایب چیست؟

دلیل این سندروم به‌طور دقیق مشخص نیست. هنوز پزشکان نمی‌دانند که این مشکل به‌واسطه اختلال در چشم‌ها ایجاد می‌شود، از توهم نشأت می‌گیرد یا نتیجه یک بیماری عصبی و روانی است. محققان می‌دانند که فعالیت‌های الکتریکی غیرعادی در مغز باعث جریان‌ پیداکردن غیرعادی خون به بخش‌هایی از این عضو می‌شود که وظیفه پردازش ادراک بصری محیط و اشیا را دارند.

فعالیت‌های الکتریکی غیرعادی هم ریشه در دلایل مختلفی دارند که به‌طور واضح شناسایی نشده‌اند. فرضیه‌هایی وجود دارد؛ مانند اینکه شاید میگرن موجب چنین اختلالی می‌شود یا شاید بروز عفونت در کودکان به شکل‌گیری این سندروم در آنها می‌انجامد.

دلایل محتمل دیگر به شرح زیر هستند:

  • استرس؛
  • مصرف داروهای ضدسرفه؛
  • مصرف داروهای توهم‌زا؛
  • صرع؛
  • سکته؛
  • تومورهای مغزی.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید: سندروم احساس دست دوم چیست؟

شیوه تشخیص و درمان سندروم آلیس در سرزمین عجایب چیست؟

اختلال آلیس در سرزمین عجایب

روش‌های مختلفی برای رسیدن به تشخیص درباره این بیماری وجود دارد. از جمله این روش‌ها می‌توان به آزمایش خون، تصویربرداری از مغز و MRI اشاره کرد. البته نوسان حالات و علائم این اختلال و جلوه متفاوتشان در افراد گوناگون باعث می‌شود که کار تشخیص و درمان برای پزشکان کمی دشوار باشد.

هیچ درمان خاص و مشخصی برای سندروم آلیس در سرزمین عجایب وجود ندارد. اگر کودکان به این مشکل مبتلا شوند، به احتمال زیاد با بزرگترشدن دیگر اختلال در آنها وجود نخواهد داشت.

در آخر

ابتلا به سندروم آلیس در سرزمین عجایب کمی عجیب است. دلیل آن مشخص نیست و درمانی هم برایش وجود ندارد. در بیشتر مواقع، این مشکل به ‌خودیِ خود حل می‌شود و نیازی به درمان نیست. اما باید ویژگی‌های این سندروم را شناخت و به دیگران یعنی اطرافیان فرد مبتلا هم اطمینان خاطر داد که مشکلی پیش نمی‌آید.

واقعیت این است که مغز آدمی پیچیده است و از آن پیچیده‌تر روان و ذهنش است. بنابراین، باوجود تمام پیشرفت‌هایی که در علم پزشکی به‌وجود آمده است، همچنان بعضی از مسائل مهم درباره مغز و روان حل‌نشده باقی مانده‌اند. نظرتان درباره اختلال آلیس در سرزمین عجایب چیست؟ راستی! اگر کتاب معروف لوئیس کرول به همین نام را نخوانده‌اید، آن را حتما بخوانید. در این صورت، کاملا متوجه خواهید شد که چرا چنین نامی بر این سندروم گذاشته شده است و در ضمن کتابی بسیار عالی را هم خوانده‌اید.

دیدگاه‌ها (0)

*
*